Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Στην περίπτωση που η μέτρηση οστικής πυκνότητας που έχετε κάνει δείξει ότι έχετε χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπενία, το εργαλείο FRAX μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ιατρό σας να πάρει απόφαση για το αν θα πρέπει να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ή όχι. Ο δείκτης FRAX χρησιμοποιεί τη μέτρηση καθώς και άλλες παραμέτρους του ιατρικού ιστορικού σας για να υπολογίσει τον κίνδυνο που διαφαίνεται να υποστείτε κάταγμα του ισχίου τα επόμενα 10 έτη.

Μερικά ιατρικά μηχανήματα που διενεργούν μέτρηση οστικής πυκνότητας έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον FRAX και να τον καταγράφουν. Αν αυτό δεν συμβαίνει ο ιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανοικτή-δωρεάν εφαρμογή του στο διαδίκτυο που παρέχεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

O FRAX μπορεί να είναι χρήσιμός σε στις εξής 3 περιπτώσεις:

1.      Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή άνδρες άνω των 50 ετών

2.      Ασθενείς με οστεοπενία

3.      Ασθενείς που δεν έχουν λάβει ποτέ φάρμακο για την οστεοπόρωση

Ο Δείκτης FRAX εκτιμά την πιθανότητα να υποστείτε κάταγμα ισχίου, καθώς και τη συνδυασμένη πιθανότητα να υποστείτε κάταγμα σε μείζον οστό τα επόμενα 10 χρόνια από την εξέταση. Ο όρος «μείζον οστό» περιλαμβάνει τους σπονδύλους, το ισχίο, το αντιβράχιο (οστά πήχη) και τον ώμο. Το εργαλείο αυτό καθιστά ευκολότερη την απόφαση για το αν η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει των ασθενή να ελαττώσει τον κίνδυνο κατάγματος στο μέλλον. Σύσταση για λήψη φαρμακευτικής αγωγής για οστεοπόρωση δίνεται στην περίπτωση που ο κίνδυνος-πιθανότητας κατάγματος είναι άνω του 3% για το ισχίο και άνω του 20% για κάταγμα σε μείζον οστό, για τα επόμενα 10 έτη.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό για να σας εξηγήσει το αποτέλεσμα του προσωπικού σας FRAX-score.

Πάντοτε στην απόφαση για την λήψη φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να παίζει το μεγαλύτερο ρόλο η ισορροπία οφέλοθς/κόστους. Δηλαδή, θα πρέπει πάντοτε να υπολογίζονται τα οφέλη από το φάρμακο, σε αντιδιαστολή με τις δυνατές παρενέργειές του. Το όφελος να είναι μεγαλύτερο από το «βάρος» που επωμίζεται ο ασθενής με τη λήψη του φαρμάκου. Σε αυτή την απόφαση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η προηγούμενη εμπειρία για τη δράση και την τοξικότητα του φαρμάκου, τα συνοδά προβλήματα υγείας του ασθενούς, το κόστος και κατά το δυνατό βαθμό η προσωπική άποψη και επιθυμία του ασθενούς, η οποία πιθανώς θα καθορίσει και τη συμμόρφωση στη θεραπεία.   

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr