Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

1. Μύθος ή πραγματικότητα

Οι γυναίκες με αφρικανική καταγωγή δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την υγεία των οστών τους.

ΛΑΘΟΣ

Η οστεοπόρωση και η οστεοπενία είναι πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες με αφρικανική καταγωγή. Μάλιστα, η συχνότητα της οστεοπόρωσης σε αυτές είναι μεγαλύτερη από τη συχνότητα της νόσου σε γυναίκες με καυκάσια καταγωγή.

2. Μύθος ή πραγματικότητα

Η ευθραυστότητα των οστών λόγω της οστεοπόρωσης είναι απλά επακόλουθο της μεγάλης ηλικίας

ΛΑΘΟΣ

Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η οστεοπόρωση ήταν αναπόφευκτη συνέπεια του γήρατος. Όπως τελικά αποδεικνύεται, η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορούν πλέον να γίνουν πολλά πράγματα για την πρόληψη, την διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Παρατηρήσεις που αφορούν ειδικά γυναίκες με αφρικάνικη καταγωγή

  • 5% των γυναικών άνω των 50 ετών με αφρικάνικη καταγωγή υπολογίζεται ότι έχουν οστεοπόρωση
  • Ακόμα ένα 35% εκτιμάται ότι έχουν οστεοπενία, δηλαδή έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα αλλά όχι στο επίπεδο που να προκαλείται οστεοπόρωση.
  • Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι από τις γυναίκες με αφρικανική καταγωγή που έχουν παράγοντες κινδύνου, πολύ λίγες ελέγχονται για οστεοπόρωση
  • Περίπου 70% των αφρικανικής καταγωγής γυναικών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μία κατάσταση που κατά γενική ομολογία δυσκολεύει τον εμπλουτισμό της καθημερινής διατροφής τους με ασβέστιο
  • Πολλές από τις γυναίκες αυτές δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την απορρόφηση και σωστή χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό τους

Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι γυναίκες με αφρικανική καταγωγή είναι πιο επιδεκτικές σε παθήσεις, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), οι οποίες τις κάνουν γενικά πιο ευάλωτες στην οστεοπόρωση.

Περίπου 70% των αφρικανικής καταγωγής γυναικών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι έχουν δυσκολία στην πέψη του γάλακτος και των παραγώγων αυτού.

Υπάρχουν βέβαια πλέον, πολλά προϊόντα διατροφής, κυρίως γαλακτοκομικά, που είναι ελευθέρα(απαλλαγμένα) από λακτόζη και άλλα που περιέχουν τα ίδια λακτάση (το ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης). Μία άλλη επιλογή που έχουν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, είναι η διατροφή με άλλου είδους τροφές (πλην γαλακτοκομικών) που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, ή και προϊόντων στα οποία έχει γίνει με τεχνητό τρόπο προσθήκη ασβεστίου. Τέλος, ακόμα μια δυνατότητα είναι η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και τα συμπληρώματα διατροφής.

Άνθρωποι με σκουρότερο χρώμα δέρματος «παράγουν» λιγότερη βιταμίνη D από την ηλιακή ακτινοβολία, από αυτούς με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι γυναίκες με αφρικανική καταγωγή είναι σε υψηλότερο κίνδυνο ένδειας βιταμίνης D. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι περισσότερο από το 40% των γυναικών αυτών με ηλικία κάτω των 50 ετών δεν λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη ποσότητα βιταμίνης D.

Βήματα για να προστατέψετε την υγεία των οστών σας.

Πολλά μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία των οστών σας. Πρώτα από όλα, πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Επιπλέον σημαντικό είναι να επιδίδεστε σε αθλητικές δραστηριότητες που ισχυροποιούν το σκελετό σας και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό των οστών σας. Ακόμα ένα βήμα είναι να διακόψετε το κάπνισμα και να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Τέλος, απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό για να συζητήσετε μαζί του τις πιθανότητες να εκδηλώσετε τη νόσο και αν χρειάζεται να υποβληθείτε σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Αν και όταν χρειαστεί, να λάβετε την φαρμακευτική αγωγή που σας θα σας χορηγήσει ο ιατρός σας και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr