Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να τεθούν υπ’ όψη όταν διαλέγουμε τη σωστή θεραπεία για την οστεοπόρωση. Εσείς και ο ιατρός σας θα πρέπει να αναλογιστείτε τα εξής :

  • Το φύλο σας. Μερικά φάρμακα έχουν ένδειξη μόνο για τις γυναίκες, όπως πχ η ορμονική υποκατάσταση με οιστρογόνα ή οιστρογόνα-προγεστερόνη, η καλσιτονίνη σολομού, το ρανελανικό στρόντιο, η παραθορμόνη καθώς και ορισμένα διφωσφονικά φάρμακα.
  • Η ηλικία. Ορισμένα φάρμακα είναι πιο κατάλληλα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ άλλα για μεγαλύτερες ηλικίες.
  • Αν δεν έχετε φτάσει σε εμμηνόπαυση. Γενικά, τα φάρμακα της οστεοπόρωσης δεν συνιστώνται για προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν έγκριση στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακο εάν υπάρχει στο ιστορικό της γυναίκας πρόσφατο κάταγμα λόγω χαμηλής οστικής πυκνότητας ή αν υπάρχει σοβαρή απώλεια βάρους από κάποια άλλη ιατρική αιτία. Συνήθως όμως προτιμάται η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.
  • Πόσο σοβαρή είναι η οστεοπόρωσή σας. Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Ένα άτομο με σοβαρή, εγκατεστημένη οστεοπόρωση χρειάζεται διαφορετική στρατηγική θεραπείας και άρα διαφορετικό φάρμακο, από ένα άλλο άτομο με ηπιότερη νόσο.
  • Συνοδά προβλήματα υγείας. Ο ιατρός σας θα εκτιμήσει και άλλα προβλήματα υγείας που έχετε προκειμένου να αποφασίσει ποιά φαρμακευτική αγωγή πρέπει να σας συστήσει. Αν πχ έχετε ιστορικό νεοπλασίας του μαστού ή έχετε πάθει θρόμβωση, θα πρέπει να αποφύγετε την οιστρογονική υποκατάσταση. Αν από την άλλη έχετε εκτεθεί σε ακτινοθεραπεία, δεν θα πρέπει να λάβετε πχ τεριπαρατίδη.
  • Προσωπικές προτιμήσεις. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν απόλυτα σε μία φαρμακευτική στρατηγική, ο καθένας για διάφορους λόγους. Κάποιοι προτιμούν ταμπλέτες και άλλοι ενδοφλέβιες θεραπείες. Άλλοι απορρίπτουν την καθημερινή χορήγηση φαρμάκων και προτιμούν εβδομαδιαία ή μηνιαία θεραπεία ή σε ακόμα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Μερικοί πάλι εμφανίζουν υπερευαισθησία σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα ή απλά μπορεί να είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε κάποια θεραπεία. Οι παρενέργειες ενός φαρμάκου δεν είναι ίδιες σε όλους. Αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τη δική σας περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας. Θα συζητήσετε μαζί του τα υπέρ και κατά ενός φαρμάκου για να αποφασίσετε αν προτίθεστε να ακολουθήσετε τη θεραπεία. Κάθε άνθρωπος δεν είναι ίδιος και δεν ταιριάζουν όλα τα φάρμακα σε όλους. Ενημερώστε τον ιατρό σας για τις προθέσεις σας απέναντι στη χορηγηθείσα θεραπεία. Καλύτερα να παίρνετε ένα φάρμακο που ίσως δεν ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωσή σας, παρά να μείνετε οικειοθελώς χωρίς θεραπεία και χωρίς να το γνωρίζει ο ιατρός σας!
INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr