Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία πλήρους ίασης της οστεοπόρωσης υπάρχουν σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου, μείωσης του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας ή ακόμα και, ως ένα βαθμό, αντιστροφή της παρακμής των οστών και βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Φάρμακα εγκεκριμένα για την θεραπεία ή/και πρόληψη της οστεοπόρωσης

Κατηγορία και φαρμακευτική ουσία

Ονομασία πρωτοτύπου

Μορφή

Συχνότητα λήψης αγωγής

Διφωσφονικά

Αλενδρονάτη

Generic Alendronate and Fosamax®

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Καθημερινά/εβδομαδιαία

Αλενδρονάτη

Fosavanse Plus D™ (with 2,800 IU or 5,600 IU of Vitamin D3)

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Εβδομαδιαία

Ιμπαδρονάτη

Boniva®

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Μηνιαίως

Ιμπαδρονάτη

Boniva®

Ενέσιμο (ενδοφλέβια)

4 φορές ετησίως

(ανά τρίμηνο)

Ριζεδρονάτη

Actonel®

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Καθημερινά/εβδομαδιαία / Δυο φορές Μηνιαίως / Μηνιαίως

Ζολεδρονικό οξύ

Aclasta®

Ενέσιμο (ενδοφλέβια)

Ετησίως/ Ανά 2 έτη

Καλσιτονίνη σολομού

Καλσιτονίνη

Miacalcic®

Ρινικό εκνέφωμα

Καθημερινά

Καλσιτονίνη

Miacalcic®

Ενέσιμη

Εξαρτάται

Ρανελανικό στρόντιο

Ρανελανικό στρόντιο

Protelos

Κόνις (διαλυτή σε νερό

Καθημερινά

Οιστρογόνα*

Οιστρογόνα

Διάφορα σκευάσματα

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Καθημερινά

Οιστρογόνα

Διάφορα σκευάσματα

Διαδερμικά (αυτοκόλλητο επιφανείας δέρματος

Δύο φορές Εβδομαδιαίως / Εβδομαδιαίως

Εκλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων (SERMs)

Ραλοξιφένη

Evista®

Από το στόμα (ταμπλέτα)

Καθημερινά

Παραθορμόνη

Τεριπαρατίδη

Forsteo®

Ενέσιμο (υποδορίως)

Καθημερινά

Παραθορμόνη (ανθρ. ανασυνδ.)

Preotact

Ενέσιμο (υποδορίως)

Καθημερινά

Αναστολέας του RANK ligand (RANKL)-μονοκλωνικό αντίσωμα

Denosumab

Prolia TM

Ενέσιμο (υποδορίως)

Κάθε έξι μήνες

*Τα οιστρογόνα υπάρχουν και σε άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως κολπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα, ενέσιμα και υπογλώσσιες ταμπλέτες. Οι μορφές χορήγησης από των κόλπο δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Φάρμακα για την πρόληψη και την θεραπεία οστεοπόρωσης

Για την πρόληψη και την θεραπεία της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να λειτουργούν με δύο τρόπους : (α) Να μειώνουν ή να σταματούν την απώλεια οστικής μάζας και (β) να δημιουργούν νέα οστική μάζα. Τα φάρμακα αυτά έχουν έγκριση για θεραπεία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες , άνδρες με οστεοπόρωση και πάσχοντες από οστεοπόρωση λόγω χρόνιας χορήγησης κορτικοστεροειδών φαρμάκων.

Μπορείτε να πληροφορηθείτε για την κατάσταση της οστικής σας υγείας κάνοντας μια μέτρηση οστικής πυκνότητας. Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) ή οστεοπόρωση. Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη οστική πυκνότητα έχετε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Το αποτέλεσμα της εξέτασης που κάνατε για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας θα βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει για τον τρόπο αντιμετώπισης και την αποφυγή των καταγμάτων.

Άτομα με υψηλό κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα πρέπει να συμβουλεύονται άμεσα τον ιατρό τους για την επιλογή θεραπείας που τους αρμόζει. Άτομα που έχουν ήδη υποστεί κάταγμα σε σπόνδυλο (σπονδυλική στήλη) ή στο ισχίο ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και στη συντριπτική πλειοψηφία χρειάζονται να λάβουν θεραπεία για οστεοπόρωση. Άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε άλλα μέρη του σκελετού μπορεί να ανήκουν και αυτά στην ίδια κατηγορία.

Στην περίπτωση που η μέτρηση οστικής πυκνότητας που έχετε κάνει δείχνει ότι έχετε χαμηλή οστική μάζα, το εργαλείο FRAX μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ιατρό σας να πάρει απόφαση για το αν θα πρέπει να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ή όχι. Ο δείκτης FRAX χρησιμοποιεί τη μέτρηση καθώς και άλλες παραμέτρους του ιατρικού ιστορικού σας για να υπολογίσει τον κίνδυνο που διαφαίνεται να υποστείτε κάταγμα του ισχίου τα επόμενα 10 έτη.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας, δείκτης FRAX και φαρμακευτική αγωγή

Κατηγορία μέτρησης οστικής πυκνότητας

Πότε να σκεφτείτε την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για οστεοπόρωση- Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών

T-Scores

T-score

πχ

Φυσιολογικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με T-scores με -1 και υψηλότερο δεν χρειάζονται συνήθως φαρμακευτική αγωγή

-1 και υψηλότερο

+1.0
+0.5
0
-0.5
-1.0

Χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία)

Άτομα με T-scores ανάμεσα σε -1.0 και -2.5 πρέπει να αναλογιστούν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αν υπάρχουν εμφανείς παράγοντες κινδύνου να υποστούν κάταγμα τα επόμενα 10 έτη

-1.1 έως -2.4

-1.1
-1.5
-2.0
-2.4

Δείκτης FRAX λιγότερο από 3% στο ισχίο και λιγότερο από 20% σε άλλη περιοχή μπορεί να μην χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή

FRAX score 3% or higher at the hip or 20% or higher at other sites may need to consider medicine.

Οστεοπόρωση

Όλα τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή

-2.5
και χαμηλότερο

-2.5
-3.0
-3.5
-4.0


Σημείωση : ΟΛΑ τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν κάποιο φάρμακο δεν το χρειάζεστε μην το χρησιμοποιείτε μόνο από φόβο. Να συζητάτε πάντοτε με τον προσωπικό σας ιατρό τα υπέρ και τα κατά μίας φαρμακευτικής αγωγής και να ακολουθείτε τις χορηγηθείσες οδηγίες.

Κύκλος Αναδιαμόρφωσης του οστού (Remodeling)

Tα οστά σας είναι ένας ζωντανός, αναπτυσσόμενος ιστός. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τα οστά σας βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αποδόμησης και ανακατασκευής και μάλιστα ταυτόχρονα, σε έναν αέναο κύκλο, όπου ο νέος οστίτης ιστός αντικαθιστά τον παλαιό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «Οστική Αναδιαμόρφωση» (Bone Remodeling) και συμβαίνει σε δύο διακριτά στάδια : (1) Οστική καταστροφή και απορρόφηση και (2) Οστική παραγωγή. Κατά το 1ο στάδιο ειδικά κύτταρα από την επιφάνεια του οστού που ονομάζονται «οστεοκλάστες» αποδομούν και απορροφούν οστική μάζα δημιουργώντας οστικές κοιλότητες. Τις κοιλότητες αυτές στο 2ο στάδιο της αναδόμησης έρχονται να «γεμίσουν», με την παραγωγή νέας οστικής μάζας, οι «οστεοβλάστες»

Συνήθως οι δύο αυτές διαδικασίες καταστροφής και αναδόμησης του οστού βρίσκονται σε σχετική ισορροπία διατηρώντας σταθερή την οστική πυκνότητα. Μία ανισορροπία στην σχέση τους ξεκινάει κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, καθώς και με την αύξηση της ηλικίας και στα δύο φύλα. Η καταστροφή του οστού υπερτερεί της αναδόμησης σε ποσότητα και ρυθμό και με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται η οστική πυκνότητα σταδιακά. Το οστό χάνει την σκληρότητά του και αυξάνεται η ευθραυστότητα και ο κίνδυνος για κάταγμα.

Τα διφωσφονικά, η καλσιτονίνη, το denosumab, τα οιστρογόνα και η ραλοξιφαίνη (SERMs) είναι φάρμακα που δρουν αντι-απορροφητικά. Δηλαδή εμποδίζουν το στάδιο απορρόφησης της οστικής μάζας, εμποδίζοντας την καταστροφική ενέργεια των οστεοκλαστών με διάφορους το καθένα τρόπους. Έτσι, ενώ μειώνεται η ο ρυθμός απορρόφησης (ή και σταματά) της οστικής μάζας, νέος οστίτης ιστός συνεχίζει να παράγεται από οστεοβλάστες. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση της οστικής πυκνότητας και η ενδυνάμωση του οστού. Ο στόχος, λοιπόν, με αυτή την κατηγορία φαρμάκων είναι να σταματήσουμε την απορρόφηση της οστικής μάζας και να μειώσουμε με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο κατάγματος.

Η τεριπαρατίδη, η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη παραθορμόνη και το ρανελανικό στρόντιο είναι φάρμακα που δρουν με αναβολικό τρόπο. Η δράση αυτών των φαρμάκων είναι το «χτίσιμο» νέου οστού, δηλαδή η παραγωγή οστικής μάζας από τους οστεοβλάστες. Δημιουργώντας νέο οστίτη ιστό τα φάρμακα αυτά αυξάνουν την οστική πυκνότητα και απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάγματος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανθρ. ανασυνδυασμένη παραθορμόνη και το ρανελανικό στρόντιο έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι από τον ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και δεν κυκλοφορούν στη χώρα αυτή.

Φάρμακα Οστεοπόρωσης

Μελέτες και προηγούμενη εμπειρία στη χρήση των φαρμάκων

Η εμπειρία αλλά και διάφορες μελέτες που ακολούθησαν τη χορήγηση των διφωσφονικών φαρμάκων έδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά παρατείνουν τη δράση τους για αρκετό καιρό μετά τη διακοπή τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή παραμένουν καθηλωμένα στα οστά για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίζοντας τη δράση τους. Καθώς όμως, περνάει ο χρόνος και δεν χορηγούνται νέες ποσότητες από αυτά, η δράση τους φθίνει και η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του οστού ρέπει προς την απορρόφηση της οστικής μάζας και άρα το οστό αδυνατίζει και γίνεται πάλι ευάλωτο σε κατάγματα.

Μία μελέτη έδειξε ότι η Αλεδρονάτη συνέχισε να έχει ευεργετική επίδραση στην οστική πυκνότητα για χρονικό διάστημα ως και 10 ετών σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν σε αγωγή με το φάρμακο. Βιοψίες σε οστίτη ιστό των γυναικών αυτών ανέδειξαν ότι τα οστά είχαν φυσιολογική οστική πυκνότητα και καλή υγεία ακόμα και μετά παρέλευση 10 ετών.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση Αλεδρονάτης πάνω από πέντε χρόνια ενδυναμώνει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος στην σπονδυλική στήλη.

Μία διαφορετική μελέτη ανέδειξε ότι αν διακοπεί η χορήγηση αλενδρονάτης στα πέντε(5) έτη η αύξηση του κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Γυναίκες που διέκοψαν τη χρήση του φαρμάκου στα 5 έτη δεν παρουσίασαν διαφορά στην επίπτωση μη σπονδυλικού κατάγματος 10ετίας σε σχέση με γυναίκες που έλαβαν αγωγή για 10 έτη. Πάραυτα, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπορωτικού κατάγματος ευεργετούνται από τη συνέχιση της αγωγής μετά την 5ετία.

Πόσο καιρό πρέπει να διαρκεί η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής

Λόγω απουσίας κλινικών μελετών ευρείας κλίμακας πάνω στο θέμα αυτό (βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές), ο προσωπικός σας ιατρός θα πρέπει να κρίνει αναλογιζόμενος πολλούς παράγοντες- όπως την μέτρηση οστικής πυκνότητας στην οποία υποβληθήκατε, το φύλο, την ηλικία, την παρουσία καταγμάτων, τις καθημερινές σας συνήθειες(αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή) και τα συνοδά ιατρικά προβλήματα σας- ώστε να πάρει απόφαση για το αν θα πρέπει αν συνεχίσετε, να σταματήσετε ή να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.

Η σωστή ιατρική πρακτική είναι προφανώς η εξατομίκευση του προβλήματος και το καλύτερο θα ήταν η επανεκτίμηση της αγωγής κάθε έτος. Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με διφωσφονικά, θα πρέπει να συζητήσουν με τον ιατρό τους το θέμα της συνέχισης ή όχι της αγωγής μετά την παρέλευση 3 με 5 ετών. Όσοι λαμβάνουν αγωγή με παραθορμόνη ή τεριπαρατίδη πρέπει να σταματήσουν την αγωγή στους 24 μήνες ή να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή. Προσοχή όμως, δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε αποφάσεις για τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σας ερήμην του προσωπικού σας ιατρού.

Όταν ένα άτομο παρουσιάζει καλή ανταπόκριση στην αγωγή μπορεί να τεθεί στη λεγόμενη «περίοδο διακοπών από το φάρμακο» (“drug holiday”). Είναι μια περίοδος στην οποία διακόπτεται η χορήγηση του φαρμάκου (συνήθως διφωσφονικού) και παρακολουθείται ο ασθενής με μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Η περίοδος αυτή συνήθως έρχεται στα πέντε χρόνια μετά την θεραπεία, ενώ κάποιοι ειδικοί την εφαρμόζουν όταν ο ασθενής έχει βελτίωση η σταθερή τιμή στην οστική πυκνότητά του σε μετρήσεις που απέχουν 2 έτη μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει καλή ανταπόκριση στην αγωγή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ιατροί που ακολουθούν αυτή την τακτική και άλλοι που δεν χρησιμοποιούν την «drug holiday». Τα αποτελέσματα των μελετών πάντως δεν την επιδοκιμάζουν, ούτε την αποδοκιμάζουν.

Ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες)

Αν λαμβάνετε ένα φάρμακο για οστεοπόρωση (αλλά και οποιοδήποτε φάρμακο) και παρουσιάσετε μία ανεπιθύμητη ενέργεια ή αν έχετε ένα νέο σύμπτωμα που σας προβλημάτισε και συμπίπτει με τη χορήγηση ενός φαρμάκου θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας και εκείνος θα σας συμβουλεύσει ανάλογα. Επιπλέον, αν μία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν είναι από τις αναμενόμενες ή κρίνεται ως πολύ σοβαρή ο ιατρός σας θα πρέπει αν ενημερώσει μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας τον ΕΟΦ και την εταιρία παρασκευής και διάθεσης του φαρμακευτικού σκευάσματος.

Άσκηση και διατροφή

Το γεγονός ότι λαμβάνετε φάρμακο για οστεοπόρωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύετε τα οστά σας και με πιο απλό τρόπο. Η σωστή ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς και η άσκηση είναι σπουδαία όπλα και ακρογωνιαίος λίθος στην θεραπεία για οστεοπόρωση και την αποφυγή των καταγμάτων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες :

  • Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg ( δηλαδή 1 γραμμάριο) ασβεστίου και 400-800 IU (Διεθνείς μονάδες) βιταμίνη D, καθημερινά.
  • Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση

Και μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρείτε μυς και οστά σε φόρμα!

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr