Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσκολίες στην λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση μπορεί να έχουν και άλλες συνοδές παθήσεις για τις οποίες λαμβάνουν αγωγή σε χρόνια βάση. Υπάρχει δικαίως ανησυχία για τους κινδύνους των παρενεργειών, την αλληλεπίδραση των φαρμάκων, καθώς και για τις οδηγίες λήψης των φαρμάκων που είναι πολλές φορές πολύπλοκες και διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο. Αν έχετε απορίες σχετικά με τα παραπάνω μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

Όταν λαμβάνετε ένα φάρμακο για την οστεοπόρωση δεν μπορείτε να νιώσετε τα οστά σας να δυναμώνουν, με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να νιώσετε την βελτίωση πχ μετά από μια λοίμωξη όταν πάρετε ένα αντιβιοτικό. Το γεγονός αυτό κάνει τη συμμόρφωση με τη θεραπεία και την συνέχισή της δυσκολότερη. Όμως είναι πραγματικό να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακό σας όπως ακριβώς και για όσο χρονικό διάστημα σας υπέδειξε ο ιατρός σας, αν θέλετε να αποδώσει.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάτε να γυμνάζεστε και κα κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Αν αποφασίσετε ότι δεν είστε ικανοποιημένος με κάποια θεραπευτική επιλογή ή πιστεύετε ότι δεν σας ωφελεί, μην σταματήστε την αγωγή μόνοι σας. Επίσης, μην παραλείπετε δόσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ενός φαρμάκου για οστεοπόρωση στη μισή δοσολογία από την απαιτούμενη έχει την ίδια ακριβώς επίδραση σας να μην το παίρνετε καθόλου! Επίσης, αν τυχόν σταματήσετε ή τροποποιήστε την αγωγή σας χωρίς να ενημερώσετε τον ιατρό σας, αλλά συνεχίσετε τις επισκέψεις σας σε αυτόν, αυτός βλέποντας ότι ή θεραπεία δεν αποδίδει θα προβληματιστεί για την αποτελεσματικότητά της. Μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι υπάρχει και άλλη υποκείμενη αιτία. Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερη σπατάλη χρόνου, εξετάσεων, φαρμάκων και αυξημένο κόστος τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και για την ευημερία της υγείας σας.

Με τα αντι-απορροφητικά (αντι-οστεοκλαστικά) φάρμακα, σκοπός είναι ο περιορισμός της περαιτέρω απώλειας οστικής μάζας και η μείωση του κινδύνου για κάταγμα. Επιτυχημένη κρίνεται η θεραπεία στην οποία οι τιμές στη μέτρηση οστικής πυκνότητας έχουν βελτιωθεί ή παραμένουν σταθερές, ενώ φυσικά δεν έχετε υποστεί και κάποιο κάταγμα.

Με τα αναβολικά φάρμακα, ο σκοπός είναι η αύξηση της οστικής πυκνότητας, η αποκατάσταση μικρών ατελειών στην οστική κατασκευή και ο περιορισμός του κινδύνου για κάταγμα. Επιτυχημένη θεωρείται η θεραπεία όταν οι τιμές στη μέτρηση οστικής πυκνότητας έχουν βελτιωθεί, ο ρυθμός με τον οποίο η οστική σας πυκνότητα αυξάνεται και φυσικά αν δεν έχουν σημειωθεί κατάγματα οστών.

Για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής αγωγής οι ειδικοί συνιστούν επανάληψη της μέτρησης οστικής πυκνότητας ανά διετία. Σε μερικές περιπτώσεις, θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις στις οποίες εκτιμώνται δείκτες οστικής δραστηριότητας (bone markers) ή άλλοι βιοχημικοί δείκτες, ώστε να εκτιμηθεί αν κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να χάνουν οστική μάζα με γοργούς ρυθμούς παρά τη θεραπεία, ή αντιθέτως αν η θεραπεία έχει ικανοποιητική δράση. Για την πλήρη αξιοποίηση των δεικτών αυτών δεν έχουμε αρκετά δεδομένα στα χέρια μας, ενώ πολλές μελέτες είναι σε εξέλιξη για την εγκυρότητα των μεθόδων.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr