Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Ποτέ δεν είναι αργά για να προστατέψετε την υγεία των οστών σας, ιδιαίτερα της σπονδυλικής σας στήλης. Κατάγματα στην σπονδυλική στήλη είναι συχνά σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά μέχρι να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα ή εμμένον άλγος. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και τα σημεία των κακώσεων της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί η οστεοπόρωση και κάνετε βήματα ώστε να μπορέσετε εξαρχής να τα αποτρέψετε. Αν έχετε ήδη υποστεί κατάγματα λόγω της νόσου, μάθετε τρόπους για να αντιμετωπίζετε το άλγος από τα οστά ή τους μυς σας.

Οποιοδήποτε οστό του σκελετού σας μπορεί να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης, πιο συχνά όμως αυτό συμβαίνει στα οστά της σπονδυλικής στήλης, το ισχίο και τον καρπό. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης υπολογίζετε ότι συμβαίνουν ακόμα συχνότερα επειδή πολλά από αυτά μένουν αδιάγνωστα, λόγω της ήπιας, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπτωματολογίας.

Η ανατομία της Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλικής σας στήλη αποτελείται από πολλά μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Οι σπόνδυλοι συνδέονται μεταξύ τους με αρθρώσεις, μεσοσπονδύλιους δίσκους, συνδέσμους και ενώνονται και συγκρατώνται σε μία ενιαία στήλη με τη βοήθεια ισχυρών μυών (ορθωτήρας μυς του κορμού). Η σπονδυλική στήλη δεν είναι ίσια σε όλη της τη διαδρομή. Χωρίζεται σε 5 μοίρες, από πάνω έως κάτω : αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή, ιερή (ιερό οστό) και κοκκυγική (κόκκυγας) και εμφανίζει 4 κυρτώματα : δύο που στρέφουν το κυρτό προς τα εμπρός (αυχενική, οσφυϊκή μοίρα) και δύο που στρέφουν το κυρτό προς τα πίσω (θωρακική, ιεροκοκκυγική μοίρα).

Στα άτομα με οστεοπόρωση τα κατάγματα συμβαίνουν συνήθως στην θωρακική μοίρα (κατώτερα 2 τριτημόρια) και στην οσφυϊκή. Όταν κατάγματα συμβούν στη θωρακική μοίρα, μπορεί να προκληθεί πόνος (στην πλάτη και στο θώρακα), απώλεια ύψους και παραμόρφωση της πλάτης και του θώρακα που ονομάζεται κύφωση. Αν κάταγμα προκληθεί στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί να επέλθει οσφυαλγία, απώλεια ύψους και σκολίωση της σπονδυλικής στήλης.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr