Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Η ισορροπία του σώματος είναι πολύ σημαντική για τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Τα μάτια, τα αυτιά, οι μύες, ο αρθρώσεις και τα νεύρα, όλα μαζί ταυτόχρονα συνεργάζονται ώστε να διατηρείτε την ισορροπία του σώματος και να αποφύγετε τις πτώσεις και τα κατάγματα. Νοσήματα αλλά και φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να σας εκθέσουν σε κίνδυνο πτώσεων και γενικότερα ατυχημάτων. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε όλα αυτά και ας δούμε πως μπορείτε να προφυλάξετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Μάτια :

Αλλαγές στην όραση σας συμβαίνουν φυσιολογικά και μη καθώς μεγαλώνετε. Όλοι γνωρίζετε για την πρεσβυωπία. Επίσης αρκετοί από εσάς έχετε ακούσει για τον καταρράκτη και το γλαύκωμα που μπορούν να παρουσιαστούν, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ακόμα, οι οφθαλμοί σας, καθώς μεγαλώνετε, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ισχυρό φως ή στο «απότομο» σκοτάδι. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα σας να εκτιμάτε σωστά την κλίση στις σκάλες και τα πεζοδρόμια ή να σας εμποδίσουν να αποφεύγετε εμπόδια στο δρόμο σας με ευκολία.

Τα μάτια σας δεν σας βοηθάνε μόνο να αποφεύγετε εμπόδια αλλά λειτουργούν και ως πυξίδα και έρμα για το σώμα σας. Μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την επίπεδη ή τραχιά επιφάνεια, για την κλίση του εδάφους, για την προοπτική και την απόσταση. Γενικά ορίζουν τη θέση σας στο χώρο σε συνδυασμό με άλλες αισθήσεις.

Πρέπει να ενισχύετε την όρασή σας για να επιτρέπετε στα μάτια σας να σας βοηθούν κάθε στιγμή. Μην ξεχνάτε να φοράτε τα γυαλιά σας (ή τους φακούς επαφής) αν παρουσιάζετε μυωπία, πρεσβυωπία ή αστιγματισμό. Να κάνετε συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρό σας αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο λαός μας άλλωστε υπενθυμίζει « να τα προσέχεις σαν τα μάτια σου»!

Αυτιά :

Και στα αυτιά σας συμβαίνουν αλλαγές καθώς μεγαλώνετε. Το έσω ους αποτελείται από κατασκευές με πολύπλοκη στερεοτακτική δομή (ημικυκλικοί σωλήνες, κοχλίας, αίθουσα) που περιέχουν ένα σύμπλοκο δίκτυο τριχοειδών κατασκευών, υγρό (λέμφος) και μικροκρυστάλλους.

Αυτή η δομή μας δίνει συνεχώς πληροφορίες για τη θέση και τις κινήσεις της κεφαλής και του σώματός μας και μας βοηθάει σημαντικά στην ισορροπία. Δεν έχει τύχει πχ να ζαλίζεστε επειδή έχετε μια ωτίτιδα ή επειδή δεχτήκατε ισχυρό πλήγμα στο αυτί, ή ακόμα και όταν βουλώνουν τα αυτιά σας από το νερό της θάλασσας;

Υπάρχουν νοσήματα του ωτός (αυτιού) που μπορεί να σας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην ισορροπία. Ο ίλιγγος είναι ένα συχνό σύμπτωμα που οφείλεται σε προβλήματα που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του έσω ωτός (αυτιού). Στον ίλιγγο το αυτί μας βουίζει (ή σφυρίζει) και ο χώρος γύρω μας γυρίζει ακατάπαυστα προς διάφορες κατευθύνσεις. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν τις ίδιες συνέπειες. Όταν κάτι τέτοιο σας συμβεί πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για να σας χορηγήσει θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί με χειρισμούς να εναρμονίσει τη θέση των κρυστάλλων και την ομαλή ροή της λέμφου ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.

Δοκιμάστε την ισορροπία σας

Αν θέλετε να ελέγξετε σε ποιο βαθμό τα αυτιά και τα μάτια σας επηρεάζουν την ισορροπία σας κάντε το εξής. Σταθείτε μπροστά σε ένα τραπέζι και τοποθετήστε το ένα χέρι σας πάνω σε αυτό αν αισθάνεστε ανασφάλεια με την ισορροπία σας. Καθίστε ακίνητοι και δοκιμάστε να φέρετε τα πόδια σας κοντά ώστε να ακουμπήσουν το ένα δίπλα στο άλλο. Αν τα καταφέρατε, δοκιμάστε να σταθείτε στο ένα πόδι. Αν τα καταφέρατε και πάλι, πολύ ωραία. Τώρα δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσετε την ισορροπία σας τώρα, έτσι δεν είναι;

Τώρα δοκιμάστε και την συνεισφορά των αυτιών σας στην ισορροπία σας. Σταθείτε πάλι στην ίδια θέση. Κρατήστε τα μάτια σας ανοικτά και κουνήστε κυκλικά αλλά σχετικά γρήγορα το κεφάλι σας (αυτή η κίνηση επηρεάζει το μέσο ους όπως θα το επηρέαζε πχ το εναέριο τρενάκι στο λούνα πάρκ). Δεν είναι πιο δύσκολο να κρατηθείτε στη θέση σας; Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα αν κλείσετε τα μάτια σας!

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ισορροπία σας

 • Κάνετε ασκήσεις ισορροπίας κάθε μέρα για να οξύνετε τις αισθήσεις σας
 • Βελτιώστε με αθλητικές δραστηριότητες τους μύες και την κινητικότητα σας
 • Να φοράτε πάντοτε τα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής που σας έχει χορηγήσει ο ιατρός σας. Αν φοράτε πολυεστιακούς φακούς, εξασκηθείτε στη σωστή χρήση τους
 • Ενημερωθείτε για τις παρενέργειες που μπορούν να έχουν τα φάρμακα που λαμβάνετε στην όραση και την ακοή σας
 • Το αλκοόλ σε υψηλές καταναλώσεις μπορεί να επηρεάσει τόσο την όραση, όσο κα το μέσο ους, αλλά επιπλέον και την νευρομυϊκή σας συνεργασία. Με απλά λόγια η πτώση είναι πλέον θέμα χρόνου...

Μυς και αρθρώσεις

Δυνατοί μυς και εύκαμπτες αρθρώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε καλή ισορροπία σώματος. Όταν κάθεστε ακίνητοι δεν είστε σταθεροί σαν αγάλματα. Κάθε δέκατο του δευτερολέπτου οι μυς και οι αρθρώσεις σας υπό τον έλεγχο του νευρικού συστήματος συνεργάζονται αρμονικά για να διατηρήστε σταθεροί σας πόδια σας. Αν κάποιοι μύες ή αρθρώσεις έχουν υποστεί βλάβη ( πχ τα γόνατα ή οι τετρακέφαλοί σας) τότε ίσως να μην μπορέσετε να κρατήσετε το βάρος του σώματός σας και να χάσετε την ισορροπία σας.

Στην αντίστοιχη ενότητα μπορείτε να βρείτε μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ισχυροποιήσετε το μυοσκελετικό σας σύστημα ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πτώσης. Δοκιμάστε μερικές σε καθημερινή βάση και θα δείτε βελτίωση στην ισορροπία σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να τις κάνετε με αργό ρυθμό ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Νοσήματα και φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις

Ορισμένα φάρμακα και ιατρικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν το κυκλοφορικό σύστημα αλλά και άλλα συστήματα με αποτέλεσμα να μειώσουν τις ικανότητες σας για μετακίνηση. Μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αιμωδίες (μούδιασμα) στα άκρα, ζάλη, αποπροσανατολισμό και μείωση των αντανακλαστικών σας. Παρακάτω υπάρχουν συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις πτώσεις που προκαλούνται για τους λόγους αυτούς :

 • Ενημερωθείτε για τα ιατρικά προβλήματα που έχετε και μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις.

Κύρια πηγή ενημέρωσης σας μπορεί να είναι οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές), τα ενημερωτικά φυλλάδια των φαρμάκων, βιβλία, το διαδίκτυο. Μερικά παραδείγματα από αυτές τις καταστάσεις είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οστεοαρθρίτιδα, οι παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

 • Κάνετε μια ανασκόπηση των φαρμάκων που λαμβάνετε τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Τα οφέλη και το κόστος των παρενεργειών τους μπορεί να αλλάζουν με το χρόνο και την ηλικία σας. Κάποιες φορές ίσως χρειάζεται αλλαγή δοσολογίας. Κάποιες άλλες αλλαγή φαρμάκου ή διακοπή του. Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας. Μην κάνετε μόνοι σας τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή.
 • Συζητήστε με τον ιατρό σας τον κίνδυνο πτώσης από τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνετε. Προσοχή, φάρμακα με παρόμοια δράση ίσως αυξάνουν τις πιθανότητες για πτώση.
 • Αν πάσχετε από κάποιο νόσημα που προδιαθέτει για πτώσεις ο ιατρός σας θα πρέπει να σας συστήσει τρόπους προστασίας. Αν κάποιο από τα φάρμακα που σας χορήγησε προκάλεσε κατά τη γνώμη σας ανεπιθύμητες ενέργειες μην διστάσετε να τον ενημερώσετε. Μην παρακάμπτετε δόσεις κατά τις δικές σας επιθυμίες.

Κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πτώσεις

 • Φάρμακα κατά των αλλεργιών
 • Αντιεπιληπτικά
 • Αντιυπερτασικά όλων των κατηγοριών
 • Αντιδιαβητικά
 • Διουρητικά
 • Αντιαρρυθμικά
 • Μυοχαλαρωτικά
 • Ηρεμιστικά
 • Αναλγητικά
 • Υπνωτικά

Φυσικά, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα φάρμακα που μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν απώλεια ισορροπίας και πτώση. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Αυτό εξαρτάται πολλές φορές και από την ατομική ιδιοσυγκρασία του καθενός.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr