Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Ακόμα και αν βάλετε τα δυνατά σας για να προστατέψετε τα οστά σας είναι δυνατόν να υποστείτε κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης. Οι πιο συχνές θέσεις οστεοπορωτικού κατάγματος είναι η σπονδυλική στήλη, το ισχίο και ο καρπός. Βέβαια, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να υποστούν κάταγμα και σε άλλες θέσεις του σκελετού, όπως οι πλευρές, τα άνω άκρα, η λεκάνη, η κλείδα, οι ποδοκνημικές και τα κάτω άκρα. Ανεξάρτητα με την περιοχή του κατάγματος, η ανάρρωση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την επούλωση του οστού.

Η ανάκτηση των δυνάμεων σας και η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες μετά από κάταγμα, είναι μια συνεχής διαδικασία. Η διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να λάβετε μέτρα για την αποφυγή επιπλέον απώλειας οστού και μείωσης του κινδύνου νέων καταγμάτων. Αρχικά θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον προσωπικό σας ιατρό, προκειμένου να καταστρώσετε μια στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου (φαρμακευτική και μη). Πρέπει ακόμα να κάνετε έναν αναδρομικό έλεγχο στη φαρμακευτική σας αγωγή για να εντοπίσετε σκευάσματα που πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσετε την ισορροπία σας ή σας ρίχνουν υπέρ του δέοντος την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να σας κάνουν επιδεκτικούς σε πτώσεις. Ακόμα πρέπει να ελέγξετε αν έχετε καλή όραση και ακοή, ώστε να κινήστε με ασφάλεια.

Η ανάρρωση σας από ένα κάταγμα συμπεριλαμβάνει συνήθως μία ομάδα ιατρών με διαφορετικές ειδικότητες. Ο ορθοπεδικός θα αποκαταστήσει χειρουργικά την βλάβη, αν χρειάζεται, ή θα ακινητοποιήσει την τραυματισμένη περιοχή με σωστή τεχνική. Ο φυσίατρος θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές κινήσεις-σε χρόνο, τρόπο και συνέχεια- ώστε η αποκατάσταση της λειτουργίας της περιοχής του κατάγματος να είναι γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς δυσμενείς συνέπειες για τις δραστηριότητες σας. Συνήθως ο φυσίατρος συνεργάζεται με φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, οι οποίοι επιβλέπουν τις προσπάθειές σας, διορθώνουν τις κινήσεις σας και παρακολουθούν την πρόοδό σας με όσο το δυνατό λιγότερο πόνο και στρες , κάνοντας παρεμβάσεις όπου απαιτείται.

Όλοι αυτοί οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας φροντίζουν για την πληρέστερη λειτουργική σας αποκατάσταση και την επιστροφή σας στην καθημερινή σας ζωή, χωρίς δυσμενείς συνέπειες για εσάς και τους οικείους σας..

Οι φυσιοθεραπευτές προσπαθούν να ελαχιστοποιούν το άλγος και την δυσλειτουργία, με πολλούς τρόπους και τεχνικές. Χρησιμοποιούν ασκήσεις για να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία και το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης, όπως και το κρύο και το θερμό για να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Αυτές οι τεχνικές είναι πολύ συχνά απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί που ακολουθούν κατάγματα στην σπονδυλική στήλη. Ταυτόχρονα, ένα πρόγραμμα ασκήσεων με συγκεκριμένη διάρκεια και δομή βοηθάει στην μείωση του άλγους, την ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν τεχνικές και προγράμματα με τα οποία «διδάσκουν στον ασθενή» πώς να κινείται με ασφάλεια και να δραστηριοποιείται στην καθημερινότητα του με λιγότερο πόνο και καλύτερη λειτουργικότητα και ισορροπία.

Ανάρρωση μετά από κάταγμα καρπού

Τα κατάγματα στον καρπό είναι πολύ συνηθισμένα σε ασθενείς κάτω των 75 ετών. Για τις γυναίκες είναι τα συνηθέστερα κατάγματα στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, όταν και αρχίζει η ταχεία απώλεια οστικής μάζας.

Συνήθως ένα απλό κάταγμα οστών του καρπού θα επουλωθεί επαρκώς με απλή ναρθηκοποίηση της περιοχής. Όμως ένα πιο σύνθετο κάταγμα ίσως χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση για τη σωστή αποκατάσταση των οστικών δομών. Η ακινητοποίηση του καρπού γίνεται συνήθως με ειδικό νάρθηκα ή γυψονάρθηκα, ο οποίος θα παραμείνει σταθερός για 6 με 8 εβδομάδες. Στο χρονικό αυτό διάστημα, για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των μυοσκελετικών δομών τις περιοχής και για να μην ατροφήσουν οι μυς κυρίως, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει δείχνοντας σας ασκήσεις για το χέρι , τον καρπό, τον πήχη και τον αγκώνα.

Μετά από ένα κάταγμα στον καρπό, ίσως κάποιοι ασθενείς χρειαστούν βοήθεια με τις καθημερινές δραστηριότητες τους. Ειδικά στην περίπτωση που το τραύμα αφορά το επικρατών άκρο, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως πχ το ντύσιμο, το ξύρισμα, το χτένισμα ή ακόμα πιο σημαντικών όπως το μαγείρεμα και η κατανάλωση του φαγητού (αν είστε δεξιόχειρας, δύσκολα μπορείτε να φάτε με άνεση κρατώντας ένα κουτάλι σούπας με το αριστερό χέρι!). Ειδικά για άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα ένα κάταγμα καρπού μπορεί να αποδειχθεί σημαντική (έστω προσωρινή) αναπηρία, επηρεάζοντας πολύ την ρουτίνα τους.

Αν είστε μεταξύ 40 και 60 ετών και υποστείτε κάταγμα στον καρπό θα πρέπει να το εκλάβετε ως πολύ σοβαρή προειδοποίηση για εκδήλωση οστεοπόρωσης. Απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό και συζητείστε το ενδεχόμενο να προβείτε σε μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Ανάρρωση από κάταγμα στην σπονδυλική στήλη

Τα κατάγματα στην σπονδυλική στήλη ονομάζονται και σπονδυλικά ή συμπιεστικά κατάγματα. Αν υποστείτε τέτοιου είδους κάταγμα θα χρειαστείτε αρκετές εβδομάδες για την αποκατάστασή του. Πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση, όμως θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα ξεκούρασης και στη συνέχεια άσκησης. Στην διάρκεια της 1ης εβδομάδας μετά το κάταγμα σημαντική είναι η ξεκούραση και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων σα, ώστε να προαχθεί η επούλωση του σπονδύλου. Καθώς περνά ο καιρός θα είστε ολοένα και περισσότερο έτοιμοι για να γίνεται πιο δραστήριοι, με μικρότερα διαστήματα ξεκούρασης. Η άσκηση είναι σημαντική διότι θα ενδυναμώσει τους μυς που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη. Δεν πρέπει να ξεκουραστείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να παραμείνετε ανενεργοί. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσεις σε περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας, κάνοντάς σας ευάλωτους σε νέα κατάγματα!

Τα σπονδυλικά κατάγματα μπορεί να έχουν και παρενέργειες που δεν αφορούν το κάταγμα αυτό καθαυτό. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο λόγω έντονου μυϊκού σπασμού ή ακόμα και δυσκοιλιότητα (και λόγω της παρατεταμένης ακινησίας και λόγω των ισχυρών αναλγητικών που λαμβάνουν ορισμένοι ασθενείς).

Να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες. Μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας : Παρατεινόμενος πόνος και κούραση μπορεί να σας λένε ότι προσπαθείτε υπερβολικά.. είναι καιρός για περισσότερη χαλάρωση!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σπονδυλικά κατάγματα δεν παράγουν πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί μια ακτινογραφία που έγινε για άλλο σκοπό να αναδείξει το κάταγμα. Απευθυνθείτε άμεσα στον προσωπικό σας ιατρό. Ίσως είναι η ώρα να λάβετε αγωγή για να περιορίσετε περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας μελλοντικά.

Φυσίατροι, φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές μπορεί να σας «διδάξουν» τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δραστηριοποιείστε με ασφάλεια. Μπορούν ακόμα να σας υποδείξουν τρόπους να περιορίσετε την κύφωση που έχει δημιουργηθεί στον κορμό σας λόγω των συμπιεστικών σπονδυλικών καταγμάτων. Τέλος, μπορούν να σας μάθουν τεχνικές αντιμετώπισης του άλγους και βελτίωσης της ισορροπίας σας.

Κάποια άτομα με πολλαπλά σπονδυλικά κατάγματα θα χρειαστεί να φορέσουν έναν ειδικό κηδεμόνα σπονδυλικής στήλης. Ο τύπος αυτού του ορθοπεδικού βοηθήματος διαφέρει σε κάθε τύπο και περιοχή κατάγματος. Ο σκοπός του είναι διττός : από την μία πλευρά ελαττώνει το άλγος που προέρχεται από το ίδιο το κάταγμα και τον μυϊκό σπασμό που μπορεί να δημιουργείται στους μυς της περιοχής και από την άλλη προστατεύει την περιοχή στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ώστε τα κατάγματα να επουλωθούν όσο το δυνατό σωστότερα και επαρκέστερα, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο υπερβολικής κυφωτικής διαμόρφωσης. Η χρήση του απαιτεί προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό σημείο. Πρέπει ο ασθενής να θυμάται ότι ο κηδεμόνας-νάρθηκας είναι προσωρινό μέτρο και να μην επαναπαύεται στη χρήση του. Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να «σταθεί»μόνη της σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα γίνεται. Για το λόγο αυτό η χρήση του νάρθηκα οφείλει να περιορίζεται σε χρονική διάρκεια μέσα στην ημέρα, καθώς ο καιρός περνά, και να αυξάνεται ο χρόνος και η ένταση των ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων.

Αν έχετε οστεοπόρωση, για να μειώσετε τον κίνδυνο νέου κατάγματος στην σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες ή να τροποποιήσετε ορισμένες από αυτές. Πχ δεν μπορείτε να σηκώνετε βάρη και να κάνετε απλές απότομες ή στροφικές κινήσεις. Όταν για παράδειγμα πηγαίνετε για ψώνια θα πρέπει να συσκευάζετε ελαφρύτερες και μικρότερες σακούλες ή να κάνετε περισσότερα «δρομολόγια».Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε να σηκώνετε απότομα ένα παιδί η μια βαριά τσάντα ώμου.

Αν το άλγος δεν βελτιώνεται και έχει εγκατασταθεί στη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει και πάλι να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό. Εκείνος θα σας υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να πετύχετε σταθεροποίηση και επούλωση του κατάγματος και θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που έχετε, τα υπέρ και τα κατά, ώστε να αποφασίσετε τις ενέργειές σας.

Ανάρρωση μετά από κάταγμα ισχίου

Το κάταγμα του ισχίου συνήθως προκαλεί πολλά περισσότερα προβλήματα από τα άλλα οστεοπορωτικά κατάγματα. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που θα υποστούν τέτοιο κάταγμα χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση. Κάποιοι από αυτούς που θα χειρουργηθούν θα εμφανίσουν προβλήματα σχετιζόμενα με το κάταγμα ή τις συνοδές νόσους, ενώ αρκετοί δεν αναρρώνουν ποτέ πλήρως. Ακόμα και μετά την χειρουργική αποκατάσταση υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν σωστά και χρησιμοποιούν μπαστούνι, το ευρύτερα γνωστό «Π», ή ακόμη και αναπηρικό αμαξίδιο για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και άλλη για πάντα.

Ο φυσίατρος, φυσιοθεραπευτής και ο εργοθεραπευτής μπορούν να σας «διδάξουν» τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δραστηριοποιείστε με ασφάλεια, καθώς και ασκήσεις για να δυναμώσετε τους μυς του ισχίου και να αποφύγετε αγκυλώσεις και ατροφία. Η ανάρρωση από κάταγμα του ισχίου μπορεί να πάρει μήνες. Για αρκετές εβδομάδες θα είστε κινητικά περιορισμένοι. Πιθανώς θα εξαρτάστε από άτομα του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος για το μαγείρεμα, τα ψώνια, το καθάρισμα του σπιτιού, ακόμα και το ντύσιμο και την προσωπική σας υγιεινή. Αν είστε χαρακτήρας με ιδιοσυγκρασία ανεξάρτητη η περίοδος αυτή θα είναι μάλλον απογοητευτική και ίσως εκνευριστική για εσάς. Να θυμάστε όμως ότι δεν θα διαρκέσει για πολύ. Θα γίνετε δυνατότεροι και θα σηκωθείτε μόνοι σας, θα περπατήσετε χωρίς βοήθεια και θα επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας με επιτυχία. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να είστε πειθαρχημένοι στο πρόγραμμα αποκατάστασης σας σε καθημερινή βάση με θέληση και προθυμία.

Η καλύτερη θεραπεία για το κάταγμα του ισχίου είναι η πρόληψη! Όταν έχετε υποστεί ένα θα πρέπει πρώτα από όλα να πάρετε μέτρα άμεσα για να αποφύγετε ένα 2ο μελλοντικά! «Το δεις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού». Και αφού τα κατάγματα του ισχίου σχετίζονται κυρίως με την απώλεια της ισορροπίας, θα πρέπει να βελτιώσετε τις ικανότητες σας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα περιορίζετε και τις συνθήκες του περιβάλλοντός σας που καθιστούν τις πτώσεις πιο πιθανές. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας και να τροποποιήσετε τουλάχιστον τον δικό σας χώρο ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις σας εντός αυτού.

Μπορείτε για όλα αυτά να ενημερωθείτε στις αντίστοιχες ενότητες του ιστότοπου της εταιρίας.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr