Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Κάποιοι άνθρωποι όταν πρωτομαθαίνουν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, πλημμυρίζονται από αισθήματα άγχους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αν το πρώτο «σύμπτωμα της νόσου» είναι ένα παθολογικό κάταγμα (χαμηλής βίας). Πρόκειται για κατάγματα που είναι συνήθως συνέπεια ατυχήματος το οποίο δεν έμοιαζε σοβαρό ή κατά το οποίο δεν ασκήθηκε μεγάλη βία. Ακόμα μπορεί το κάταγμα αυτό να είναι και «αυτόματο», χωρίς δηλαδή την άσκηση εξωτερικής βίας, όπως σε ένα φτάρνισμα ή μία απότομη κίνηση. Στη δεύτερη περίπτωση το άγχος πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο! Είναι φυσικό ο παθών να λάβει κάποια μέτρα ώστε να αποφύγει ένα νέο κάταγμα. Μερικοί άνθρωποι πανικοβάλλονται και οδηγούνται σε απόσυρση από δραστηριότητες που νομίζουν ότι μπορεί να επιφέρουν ένα νέο ατύχημα. Πχ σταματούν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, τα ταξίδια στην εξοχή, το παιχνίδι με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Άλλες φορές τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα. Υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις όπου οι ασθενείς αρνούνται να βγουν και από το σπίτι ακόμα για ψώνια ή για μια βόλτα στο θέατρο, επειδή θεωρούν ότι μπορεί να δεχθούν ένα αθώο σκούντημα ή να σκοντάψουν με αποτέλεσμα να υποστούν κάταγμα

Το άγχος αυτό πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Δεν πρέπει να αφήνετε κανένα νόσημα, ούτε φυσικά και την οστεοπόρωση, να περιορίζει τις δραστηριότητες σας και την ίδια σας τη ζωή. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να απολαμβάνετε όσα πράγματα σας ευχαριστούσαν πριν εκδηλωθεί η νόσος. Είναι πολύ σημαντικό να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στον τομέα αυτό ώστε να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής.

Φυσική Δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε εύρωστο σώμα, δυνατούς μύες, να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας και να αποφύγετε τα κατάγματα. Επίσης, η άσκηση είναι απαραίτητη και για την καλή νοητική λειτουργία σας. Μέσα σε ένα δυνατό σώμα φωλιάζει ένας οξύς νους («νους υγιής εν σώματι υγιές») . Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε καθημερινά και μάλιστα υπάρχουν και ειδικά τροποποιημένες ασκήσεις για τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί. Ασκηθείτε καθημερινά και με ασφάλεια. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιατρό σας να σας υποδείξει εκείνος μερικές ή ακόμα καλύτερα απευθυνθείτε σε έναν φυσίατρο ή έναν φυσιοθεραπευτή που ειδικεύεται στην οστεοπόρωση. Τις περισσότερες από τις ασκήσεις μπορείτε εύκολα να τις κάνετε και στο χώρο σας, χωρίς βοήθεια.

Το περπάτημα είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην οστεοπόρωση. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια απαιτούνται μέτρα ασφαλείας. Προτιμάτε τις ημέρες με καλές καιρικές συνθήκες, όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός και υπάρχει καλή ορατότητα. Βγείτε για περίπατο την ημέρα. Φορέστε υποδήματα με λαστιχένιες ή αντιολισθητικές σόλες και αποφύγετε τα τακούνια. Αν χρειάζεστε βοήθεια ζητήστε από κάποιον φίλο σας να έρθει για παρέα. Αν χρειάζεστε υποστήριξη, μην ντρέπεστε να κινηθείτε με μπαστούνι. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον περαστικό αν κουραστείτε ή δυσκολεύεστε να περάσετε κάποιο εμπόδιο.

Αν σας αρέσει το θέατρο, το σινεμά, η όπερα ή ακόμα και οι βόλτες στην αγορά μην τα παρατάτε. Να πηγαίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε κουραστικές, πολύωρες εξόδους σε ώρες και ημέρες αιχμής. Θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό να μοιράζετε τις δραστηριότητες αυτές στις ημέρες τις εβδομάδας για να έχετε και ποικιλία και ευκολία!

Κατάθλιψη

Δυστυχώς τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν και ένα δεύτερο. Μετά το δεύτερο κάταγμα, πολύ άνθρωποι αρχίζουν να έχουν αρνητικές σκέψεις για τη ζωή τους. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να οδηγηθούν και στην κατάθλιψη. Κυριαρχούν τότε αισθήματα ματαιότητας, αδιαφορίας, ανικανότητας. Τα συμπτώματα που είναι περισσότερο φανερά είναι η ανορεξία ή, αντιθέτως, οι βουλιμικές τάσεις, οι διαταραχές ύπνου, ο αρνητισμός, οι τάσεις φυγής και απόσυρσης, η ανεξήγητη λύπη και η νωχελικότητα. Μερικοί μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε αυτοκτονικές τάσεις. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα περισσότερο από δύο εβδομάδες καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια ειδικού. Συμβουλευτική, ψυχανάλυση και φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Η οστεοπόρωση και η κατάθλιψη συνδέονται σε πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς. Ποιο εμφανίζεται πρώτο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Το σημαντικό είναι όμως η έγκαιρη αναγνώριση και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εμφάνιση και Αυτοπεποίθηση

Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική σας εμφάνιση. Για πολλούς ανθρώπους, αν όχι όλους, η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού. Δυστυχώς, η οστεοπόρωση μπορεί αν προσδώσει στον/ην ασθενή μια χροιά γερασμένης εμφάνισης. Κυρίως με την απώλεια ύψους, αλλά ακόμα πιο δραματικά με την δημιουργία κύφωσης στην σπονδυλική στήλη και σκολίωσης. Σε μερικούς αυτό έχει επιπλέον αποτέλεσμα και την προπέτεια της κοιλιακής χώρας που τους δείχνει πιο υπέρβαρους. Αυτού του είδους ή εμφάνιση στο μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου έχει συνδεθεί με το γήρας. Και φυσικά δεν συμβαδίζει με το πρότυπο του να «δείχνουμε νεαρότεροι».

Με τον τόπο αυτό η οστεοπόρωση μπορεί να καταφέρει ένα καίριο, συχνά ανυπέρβλητο, πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς.

Σε αντίστοιχη ενότητα του ισοτόπου υπάρχουν συμβουλές μόδας με τις οποίες μπορεί κάποιος/α να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση αξιοποιώντας όλα τα «όπλα» της γκαρνταρόμπας του!!

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr