Αρχική Σελίδα 
 Η εταιρεία 
 Επιστημονικές
Εκδηλώσεις ΕΕΜΜΟ 
 Ιατρική Εκπαίδευση 
 Προσεχή
συνέδρια - εκδηλώσεις 
 Πληροφορίες
για ασθενείς 
 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
(links) 
 On line
περιοδικά 
 Περιοδικό Οστούν 
 Επικοινωνία 
Εισαγωγή χρήστη
Remember me on this computer
  Forgot your password?
  Register


Εγγραφή στο ενημερωτικό της εταιρίας
Modify subscription
(συμπληρώστε το email σας)Home / Πληροφορίες για ασθενείς

Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε για άλλους λόγους μπορεί να έχουν επιβλαβείς δράσεις στα οστά σας. Τις περισσότερες φορές, οι βλάβες στα οστά από τη φαρμακευτική αγωγή εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα και τις δόσεις του φαρμάκου. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη η δόση του φαρμάκου και όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα λήψης του, τόσο πιο πιθανή αλλά και σοβαρή η βλάβη που προκαλείται στα οστά σας. Μία κατηγορία φαρμάκων που συχνά οδηγούν σε απώλεια οστικής πυκνότητας είναι τα κορτικοστεροειδή. Τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητα σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ή αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή και άλλες παθήσεις, γιατί καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Είναι πάντοτε σημαντικό να συνεργάζεστε με τον προσωπικό σας ιατρό προκειμένου να γνωρίζετε το όφελος και τον κίνδυνο από τη λήψη των φαρμάκων που λαμβάνετε και πως αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα οστά σας. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να τροποποιείτε τις δόσεις ή ακόμα και να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή, αν πρώτα δεν συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν λαμβάνετε αγωγή για κάποιο χρόνιο νόσημα. Αν χρειαστεί να λάβετε φάρμακο που πιθανόν να επηρεάζει την υγεία των οστών σας, συζητήστε με των ιατρό σας και συνεργαστείτε στενά μαζί του ώστε να λαμβάνετε πάντα την μικρότερη δόση που καταστέλλει τα συμπτώματά σας και θέτει το νόσημα υπό έλεγχο.

Στην παρακάτω λίστα αναφέρονται φάρμακα που πιθανώς να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας :

 • Αντιόξινα σκευάσματα από άλατα αλουμινίου
 • Αντιεπιληπτικά σκευάσματα (ορισμένα μόνο όπως η φαινυντοΐνη και η φαινοβαρβιτάλη)
 • Αναστολείς της Αρωματάσης (φάρμακα κυρίως κατά καρκίνου του μαστού)
 • Χημειοθεραπευτικοί παράγοντες για τους καρκίνους
 • Κυκλοσπορίνη Α και Tacrolimus (FK506)
 • Ορμόνες έκλυσης της γοναδοτροπίνης (GnRH ανάλογα)
 • Ηπαρίνη
 • Λίθιο
 • Μεθοτρεξάτη
 • Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, παντοπραζόλη, λανσοπραζόλη και παράγωγα τους)
 • Εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs)
 • Κορτικοστεροειδή όπως κορτιζόνη, πρεδνιζόνη και παράγωγα
 • Ταμοξιφαίνη (προεμμηνοπαυσιακή χρήση της)
 • Θειαζολεδινεδιόνες (κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων)
 • Θυρεοειδικές ορμόνες (σε μεγάλες δόσεις)

Σημείωση : Η ανωτέρω λίστα ΔΕΝ περιλαμβάνει ΟΛΑ τα φάρμακα που δυνητικά μπορούν αν προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας

Οστεοπόρωση και Κορτικοστεροειδή

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν κοστικοστεροειδή φάρμακα για την ανακούφιση σοβαρών νοσημάτων, τα φάρμακα αυτά ενέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο για απώλεια οστού και πρόκληση οστεοπόρωσης. Συχνά αναφέρονται ως στεροειδή, κορτικοστεροειδή, γλυκοκορτικο-στεροειδή ή απλά κορτιζονούχα. Δεν πρέπει να συγχέονται σε καμία περίπτωση με τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία είναι αρσενικές ορμόνες και τα λαμβάνουν κάποιοι αθλητές για τα αναπτύξουν μεγάλους μυς.

Τα κορτικοστεροειδή μοιάζουν πολύ (και συχνά είναι τεχνητά ανάλογά τους) με ορμόνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας. Οι ιατροί τα χορηγούν για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (αλλά όχι και η οστεοαρθρίτιδα), το άσθμα, η νόσος του Crohn (μια μορφή κολίτιδας), ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, οι αλλεργίες και άλλα. Ακόμα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην αντιμετώπιση των νεοπλασιών, σε αυτοάνοσες παθήσεις και τις μεταμοσχεύσεις.

Κοινά στεροειδή φάρμακα είναι η κορτιζόνη, η δεξαμεθαζόνη, η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη που λαμβάνονται από το στόμα, ενώ μερικά από αυτά υπάρχουν και σε ενέσιμες μορφές.

Αν πρόκειται να λάβετε στεροειδή φάρμακα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από λίγες εβδομάδες, τότε πρέπει να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψετε τα οστά σας. Άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να χάσουν οστική μάζα και να υποστούν κατάγματα, αν λάβουν υψηλές δόσεις από αυτά τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για απώλεια οστού και εκδήλωση οστεοπόρωσης αυξάνεται αν λαμβάνετε στεροειδή σε δόση ίση ή μεγαλύτερη από 5 mg πρεδνιζολόνης για 3 ή περισσότερους μήνες.

Προσοχή όμως, διότι ενώ τα κορτικοστεροειδή αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην αντιμετώπιση νοσημάτων και πολλές φορές αποδεικνύονται σωτήρια. Μην κάνετε ενέργειες πάνω στην αγωγή που σας έχει χορηγηθεί, χωρίς πρώτα να ενημερώσετε τον ιατρό σας. Συζητήστε μαζί του για την περίπτωση να λαμβάνετε τη μικρότερη δυνατή δόση και για μικρότερο χρονική διάρκεια. Όταν λαμβάνετε στεροειδή, μην ξεχνάτε να λαμβάνετε ταυτόχρονα ικανές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Επίσης, καλό θα ήταν να ασκήστε και να μην καπνίζετε. Μπορείτε ακόμα να ρωτήσετε τον ιατρό σας αν απαιτείται να υποβληθείτε σε εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας.

INTEROPTICS S.A.
Powered by INTEROPTICS S.A.
Copyright © 2011
ΕΕΜΜΟ
Διεύθυνση: Θράκης 2, 151 24, Μαρούσι, Τηλ/Fax: 210 6128606, e-mail: eemmo@otenet.gr